Karton erstatter plastik for at reducere miljøpåvirkningen

Flere og flere virksomheder har erstattet materialet på gavekort, og er gået fra plast til karton for at mindske miljøpåvirkningen. IKEA er en af de virksomheder, som har skiftet gavekortet ud for flere år siden, og mange andre følger nu trop.

”Da formaterne på kortene er ens, er det meget let at skifte fra plast til karton. Bortset fra selve produktionsprocessen er der meget få komponenter på virksomhedens eksisterende udstyr, som skal modificeres. Det er derfor et meget simpelt skridt at tage sammenlignet med at skulle re-designe en plastemballageløsning, hvor komplekse og fuldautomatiske pakkebånd skal modificeres”, forklarer Johan Granås, Head of Sustainability hos Iggesund Paperboard, som var involveret i at udvikle den løsning, IKEA valgte.

Et andet eksempel kommer fra Apple, som har ændret deres indpakningsstrategi. De har mindsket plast i deres produktemballage med 84 % på iPhone 7 i forhold til emballagen på iPhone 6s.

Mange virksomheder har ændret emballagen til deres produkter, så de anvender meget mere karton og mindre plast. Et godt eksempel på dette er Apples højtalere HomePod, som de lancerede i 2018. Produkter som teknisk udstyr skal pakkes godt ind, og der skal laves forskellige løsninger, som kan beskytte mange delelementer på produktet. Tidligere anvendte man meget plast til emballage på højtalere, men nu har de fået udviklet en kompleks kartonkonstruktion, som udgør emballagen og stadig beskytter produktet og delelementerne. Bestil Iggesunds magasin Inspire her og få inspiration til de mange muligheder der findes med karton.

”For ti år siden ville enhver producent have løst det ovenstående eksempel med plast”, fortæller Granås. ”Men nu ser vi igen og igen, hvordan virksomheder investerer i at udvikle alternative løsninger med karton, og det er ikke kun Apple men også mange andre virksomheder”.

Granås fortæller, at plast dog stadig er et vigtigt materiale på emballagemarkedet. Traditionel kartonemballage til mad skal ofte bruge plast for at beskytte kartonen fra fedt, fugt og aromaer.  Det er dog muligt at lave mademballage, hvor man overtrækker karton med et meget tyndt lag plast, og på denne måde kan man spare en del plast væk.

”Udvikling af plast som er fri for fossile stoffer er i fuld gang, og jeg forudser, at vi snart vil have bioplast som indeholder færre og færre fossile stoffer, og at vi dermed kan reducere miljøpåvirkning især på emballage til mad,” konkluderer Granås.

Se her hvordan andre har udtrykt deres kreativitet med karton til forskellige typer emballage.

Deltag i inspirationsseminar med emnet “Tag din produktemballage til et højere niveau med smart design og bæredygtighed” den 25/9 i Valby. Tilmeld dig her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s