Papirets verden

Tryk avler modtryk. Når vores liv bliver alt for digitalt, bliver det modsatte relevant; det analoge, det taktile og det sanselige. Papiret har fået en renæssance og skaber den eftertragtede sanselighed.

Af Louise Byg Kongsholm, trendforsker og ejer af pej gruppen, scandinavian trend institute

Fra smartphones fyldt med apps, over smarte ure med info om vores aktivitet, til computere med kalender, mail, regnskaber og arbejdsdokumenter. Vores liv er superdigitalt, og med e-readers, lydbøger og podcasts er selv magasiner og bøger rykket online. Men er det lig med, at papiret er væk?

Svaret er: nej. Papiret røg bare midlertidigt i baggrunden og druknede i støjen fra de mange nye og smarte digitale løsninger. Det blev aldrig væk, det mistede bare vores opmærksomhed for en stund, men er i de seneste år dukket op igen – i både gamle og nye former. Nu lever både det digitale og analoge sammen, og balancen mellem de to verdener efterstræbes i erkendelsen af, at både skærm og papir har gode kvaliteter.

original_gfsmith2_WGSN_blog_1323

De små ting viser vejen
Trendforskere holder øje med små signaler i nutiden, der viser retningen for fremtiden. Sådan viser interessen for papiret sig også som små signaler:

  • Notesbøger, dagbøger og kalendere af papir er blevet moderne igen, gerne den luksuriøse udgave med lækre omslag eller indbundet i læder. Der er kælet for detaljerne og gjort ekstra ud af designet og dermed de signaler, der sendes i forhold til evnen til at planlægge, evaluere og afsætte tid til analog tilstedeværelse. Seneste version er de såkaldte ’bullet journals’, hvor man selv bygger en kalender op fra bunden, hvilket både sparker til den kreative tilgang og den planlæggende.

 

  • Flotte hardcover bøger skabt ud af den gode bogbindetradition og magasiner med nichefokus trykt på lækkert papir sender signaler om fordybelse og fokus i en tid, hvor netop de to ting er en mangelvare. Gode læseoplevelser forbindes med historier og billeder trykt på papir.

 

  • Håndskrift og kalligrafi fejrer det analoge og langsomme og hylder det personlige – specielt i en tid, hvor ingen rigtig er i stand til at skrive pænt mere grundet brug af tastatur, forkortelser og emojis. Af samme årsag er markedet med produkter til det at skrive i kraftig vækst; blyanter, fyldepenne, skriveunderlag, mapper og kasser til organisering og opbevaring af skriveredskaber med videre.

 

  • Postkort, menukort, visitkort, mærkater og skilte i papir er blevet større, tykkere og af bedre kvalitet, ligesom emballage og poser i stigende grad er af papir. Alt sammen med det formål at sætte scenen for branding og storytelling på en taktil og nærværende måde.

 

Papir opleves med hænderne, øjnene og næsen
Men hvorfor er noget så håbløst gammeldags som papir moderne igen? Fordi papiret giver følelsen af virkelighed og forankring i en ellers digital verden, og fordi vi desperat forsøger at skabe balance mellem det analoge og digitale.

Det er mere nærværende at skrive på papir og læse bøger trykt på papir, ligesom vores hjerner nemmest husker på ting, der er læst på papir, da den sanselige oplevelse er med til at forankre det, der skal huskes. Det er også langt mere personligt at skrive hilsner og noter på papir og give fine gaver pakket ind i papir. Papir har sjæl. Papir er pålideligt, simpelt, praktisk og autentisk. Papir sender signaler og understreger, at vi er levende, sanselige mennesker.

Et af papirets mest værdifulde karakteristikker er netop, at det er sanseligt. Papiret opleves med hænderne, med øjnene, og så dufter det dejligt. Det har tekstur, tykkelse og vægt, men også duft. I en verden styret af Instagram bliver disse kvaliteter hyldet i stigende grad og sætter dermed scenen for en fremtid med masser af sanselige, identitetsbærende og signalgivende oplevelser med papir.

Med genopdagelsen af papiret ligger også de mange forskellige papirkvaliteter, og der åbner sig et helt hav af muligheder for personliggørelse af alt lige fra notesbøger til poser. Med papirvalg, farver og små detaljer som prægninger, udskæringer eller lak er det muligt at fremstå unik og relevant.

I erkendelsen af at en stor del af kommunikationen omkring et brand er rykket online ligger der også en omfordeling af fokus. Når der kommunikeres med masserne via digitale medier, kommunikeres der dermed med nicherne gennem papir. Det betyder også, at der bruges flere midler på at få udarbejdet noget, der er virkelig lækkert. Kvaliteten er højere, både på grund af fokus, men også da der virkeligt skal skrues op for sanseligheden.

Hos Antalis har vi netop lanceret den helt nye Pop’Set kollektion fra Arjowiggins Creative Papers. Læs mere om kollektionen her.

Kontakt os for bestilling af prøver på blandt andet den helt nye Pop’Set kollektion på justask@antalis.dk eller ring på 7572 2100.

Tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev og hold dig opdateret med de seneste trends i branchen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s